Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

5 perces farmer történelem

A legtöbb hétköznapi dolgok mögött is érdekes és meglepő történet bújhat meg. A ma oly népszerű farmeranyag is rendkívüli utat járt be. Tudtad, hogy jelképe is volt több eszmének? Olvass tovább és ismerd meg kedvenc ruhadarabod múltját!

 


 

Honnan ered a farmerszövet?

 

Már a 16. században is létezett a ma denim néven ismert anyag. Franciaországban, Nîmes városában is gyártották "segre de Nîmes" (ejtsd: szerzs dö nim) néven. A denim elnevezés is innen eredhet. Ez egy eredetileg nyersfehér, sűrű szövésű szövet volt, amit utólag színeztek.

 

 

Egy valamennyivel vékonyabb, de hasonló anyag az olaszországi Chieriben készült és a genovai kikötőből szállították Amerikába. A "jean" elnevezés valószínüleg Genova eltorzult formájából ered.

 

A farmernadrágok atyja

 

A ma ismert formájában először 1870-ben Jacob Davis szabómester készítette az első farmernadrágot. Az anyagot Levi Strauss méteráru-kereskedőtől szerezte be. Egy favágó megrendelésére készült, így, hogy minél tartósabb legyen, a zsebek szélét szegecsekkel erősítette meg, mely az egyik fő jellemzője ma is ennek a ruhadarabnak.

 

 

Az elkészült nadrág rendkívül népszerűvé vált a munkások körében és egyre több megrendelést kapott. A sikeren felbuzdulva Davis San Francisco-ba költözött, ahol Levi Strauss is élt. Társultak, majd 1873-ban szabadalmaztatták a nadrág kialakítását, különös tekintettel a szegecses megerősítésre.

Legnépszerűbbek a kék nadrágok voltak, melyek Levi's néven terjedtek el. Természetesen megjelent a konkurencia is, akkoriban a ma is ismert Lee márka volt a legjelentősebb vetélytárs.

 

Az örök divat

 

A 20. század közepéig főként munkaruhaként volt jelen a farmernadrág a piacon. Gyári munkások, cowboyok hordták, mivel rendkívül strapabíró és kényelmes viselet volt. Idővel egyre több helyen feltűnt e csodás kék ruhadarab. A westernfilmekben a szabadság és a függetlenség jelképeként viselték.

Az 1950-es években vált igazi divattá, a fiatalok ezzel a formálistól eltérő öltözködéssel nyilvánították ki szabályok elleni lázadásukat. Hordták a fajüldözés elleni tiltakozásként, a társadalmi osztálykülönbségek kifejezésének céljából, végül az akkor új zenei irányzat, a rock szimbólumává vált. James Dean, Marlon Brando és Elvis Presley is viselt farmernadrágot, mely még inkább népszerűvé tette.

 

 

Innentől kezdve robbanásszerűen terjedt, egyre elfogadottabbá vált. Majd Európába is beszivárgott és hasonló népszerűségnek örvendett itt is, mint a tengerentúl. Az 1980-90-es évekre a híres divattervezők is elkezdték használni a denim anyagot kollekciójuk tervezésénél.

Az évek során az eredeti kialakítás átalakult, mind színben, mind anyagában különféle változatokkal találkozhatunk. Nincs olyan ruhásszekrény, amiben ne lapulna néhány farmernadrág. Kortól és nemtől függetlenül mindenki szereti és viseli.

Bár továbbra is a hétköznapi, kényelmes viselethez kötik leginkább, de gyakran viselik komolyabb alkalmakkor is, például egy üzleti találkozón.

 

 

Ezerféle fazonban hódított már és nem csak a nadrágoknak, hanem egyéb ruháknak és kiegészítőknek is közkedvelt alapanyaga. Például az összes J-Bags terméké!  wink

 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Farmernadr%C3%A1g

Tartalomhoz tartozó címkék: #divat #farmer #történet