Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fenntartható tippek

Mit jelent a fenntarthatóság? Hogyan gondolkodj zöldebben? Egyszerűbb, mint gondolnád!
Olvass tovább és építsd be a mindennapjaidba a fenntartható döntéseket!

 


 

Fenntarthatóság - mit is jelent ez?

 

Életrendünk akkor fenntartható, ha illeszkedik a természet körforgásába. A természeti erőforrások túlhasználása nélkül kell(ene) a gazdaságnak fejlődnie.

Sok múlik az egyéni döntéseken, vagyis azon, hogy te hogyan választasz a boltban. Néhány egyszerű szabály betartásával rengeteget tehetsz te is Földanyánkért. A teljesség igénye nélkül itt felsorolok néhány tippet!

 

 

Vásárolj a környékről!

 

Sokat számít, hogy honnan vásárolsz. Ha az élelmiszerek és egyéb termékek nagy részét helyi termelőktől, vállalkozásoktól vásárolod, döntéseddel rengeteg kipufogógáztól kíméled meg a levegőt. És még a magyar gazdaságnak is segítesz. Szóval ez duplán jó megoldás.  wink

 

 

Nézd meg az árukon, hogy honnan származnak, én sokszor meglepődök rajta, hogy milyen messziről kerülnek a polcokra a legalapvetőbb élelmiszerek.

 

Tartós megoldások

 

Ha jó minőségű terméket vásárolsz, akkor azt hosszabb ideig tudod használni, így kevesebb szemét termelődik. A minőség nem mindig arányos az árral. Vizsgáld meg, hogy milyen alapanyagból és hogyan készült a termék!

Ha teheted, válaszd a természetes alapanyagból készült termékeket! Az egyszerű, régóta bevált módszerek napjainkban is remekül megállják a helyüket.

 

Újrahasznosítás

 

Ha valamit kidobnál, gondold végig, hogy te vagy valaki a környezetedből részben vagy egészben fel tudja-e használni? Rengeteg kreatív ember él hazánkban és gyakorlatilag mindenből lehet valami újat készíteni.

Ékszerek, műalkotások, bútorok, kiegészítők, ruhák stb. készíthető a kidobásra szánt holmikból.

Ha például a farmerjeidet selejtezed ki, készíts inkább belőle valamit te magad, vagy juttasd el a J-Bagshez! Én küldetésemnek érzem, hogy újra hasznossá tegyem ezeket az egykor kedvenc ruhadarabokat, hogy még sok évig értékesek legyenek a használójának.

 

Egy régi farmernadrág táskaként hosszú évekig örömet okozhat

 

Egy farmernadrág akár 4 liter víz felhasználásával készül, nem beszélve a további ráfordított energiaforrásokról. Ha valaki csak egy szezonban hordja, mert csak addig divatos, aztán a szemétbe dobja, nem igazán térül meg a ráfordított energia. Újrahasznosítva viszont még sokáig használható maradhat!

 

Gyűjtsd szelektíven!

 

Nem mondok nagy újdonságot azzal, hogy nagyon fontos, hogy te is szelektíven gyűjtsd a háztartásban felgyülemlett szemetet. Az előírásoknak megfelelően válogasd külön a hulladékokat és igyekezz minél kevesebb dolgot vegyesen kidobni!

 

 

Ha van lehetőséged, komposztálj! Gyűjtsd külön az elhasznált olajat és ne önts mindenféle vegyi anyagot a lefolyóba.

 

Előzd meg, tegyél érte!

 

Sokat számít, ha nem egyszer használatos dolgokat használsz. Válaszd a többször használható zsákocskákat, szatyrokat a boltban!

Az élet más területeire is remek tartós termékeket találnak ki, én is gyakran találkozom számomra teljesen új megoldásokkal. Például mosipelus, mosható arctisztító párna, textil szalvéta stb.

Ha környezetedben időnként összegyűjtöd a szemetet és a megfelelő helyre dobod, véded az állatokat a szemét okozta balesetektől, kíméled a földet és nem utolsó sorban sokkal esztétikusabb és élhetőbb lesz a környezeted.

 

 

Időről-időre én is összegyűjtöm a környékünkről a szemetet. Ha többen megteszik ezt a pár perces dolgot rendszeresen, látványos eredményt érhetünk el együtt!

 

 

Tudom, nem eget rengető újdonságokról olvastál, de mégis nagyon sokan elfelejtik ezeket az egyszerű dolgokat a mindennapokban! Változtass csak egy kicsit és oszd meg másokkal is! Mert az icipici is sokkal több, mint a semmi!